maanantai 11. tammikuuta 2010

Kotona Helsingissä

Matkamme oli sanalla sanoen m a h t a v a. Lähtisimme heti uudestaan, jos rahatilanne sallisi ja sukulaiset päästäisivät lähtemään :) Seuraavaa (jossain kaukaisessa tulevaisuudessa häämöttävää) reissua lähdemme suunnittelemaan varmaan kuitenkin hitusen erilailla.

Jälkikäteen voi sanoa, että ahnehdimme liian monta maata neljään kuukauteen. Toisaalta joka vuonna ei ole mahdollista jättää työtä ja lähteä neljäksi kuukaudeksi kiertämään, joten tietenkin haluaa nähdä mahdollisimman paljon. Kuitenkin täytyy muistaa, että joka maassa olisi voinut viettää sen neljä kuukautta. Ja silti nähtävää olisi jäänyt.

Keskustelimme, että jos voisimme palata noista maista vain yhteen, mikä se olisi. Mongolia oli molempien valinta. Siellä koimme maan ja sen ihmiset aidoimmillaan. Todennäköisesti joskus vielä tiemme käy sinne. Myös Vietnam ja vietnamilaiset jäivät mieleemme rentoina ja iloisina, toisaalta Thaimaassa oli parhaat rannat ja korallit, Kambodzassa uskomaton Angkor. Joka maassa on jotain ainutlaatuista, jonka vuoksi sinne voisi palata.

Me pyrimme matkustamaan ekologisesti junalla ja bussilla, ainoastaan paluumatkan lensimme. Laskin, että matkasimme 10 790 kilometriä junassa, 7 490 kilometriä bussilla. 102 yöstä, jotka reissussa olimme, 10 vietimme junassa ja 4 bussissa. Kirjoja minä luin matkan aikana 23 ja kaikki matkaoppaat vielä päälle. Useissa guesthouseissa muuten on kirjanvaihtopisteitä, joten jo luetut kirjat voi helposti vaihtaa uusiin.

Kierrätys on Aasian maissa vasta alkutekijöissä, joten yksi selkeä muutos tuleville matkoille on vedenpuhdistajan hankkiminen. Vedenpuhdistajia saa sekä akku-että patterikäyttöisinä, ja korkean hintansa se olisi maksanut jo meidän matkamme aikana takaisin. Puhumattakaan siitä muovin määrästä, jonka päivittäisellä pulloveden juomisella aiheutimme. Hävettää.

Nyt olemme olleet Suomessa jo kolme viikkoa ja joulu ja uusi vuosikin vierähti sukulaisten parissa. Pakkanen ja lumi ovat olleet ilonamme koko tämän ajan, ja me oikeasti pidämme siitä. Johtuneeko siitä, että saimme viettää loska-ajan mukavan lämpimässä ilmastossa!

Kiitämme kaikkia blogimme lukijoita ja erityisesti kommentoijia, mukavaa alkavaa vuotta kaikille!

PS: Blogi jatkaa olemassaoloaan, päivityksiä aina kun siltä tuntuu :)

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että blogikin on nyt päivitetty!
    Nauttikaahan vielä jatkossakin lumesta ja näteistä talvipäivistä :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, että blogi sai loppusilauksen ( odottelinkin jo). Pääasia on, että olette tyytyväisiä reissuun ja, että sieltä jäi reppuun hyviä kokemuksia.
    Luistavia latuja ja hyviä hiihtohetkiä!

    VastaaPoista