lauantai 28. marraskuuta 2009

Angkorin temppelialue

Angkor on suuri temppelialue Pohjois-Kambodzassa Siem Reapin kupeessa. Alueella on yli tuhannen temppelin rauniot, joista parhaassa kunnossa on Angkor Wat. Alue toimi Kmher valtakunnan pääkaupunkina 800-luvulta 1400-luvulle. Tämän jälkeen alue hylättiin pääkaupungin siirtyessä muualle ja temppelit jäivät jokseenkin luonnon armoille, kunnes ne "löydettiin uudelleen" 1800-luvulla. Angkor Wat on kambodzalaisten kansallisylpeyden kohde, se on kuvattu myös Kambodzan lippuun.

Alue on valtava, kauimmat temppelit sijaitsevat sadan kilometrin päässä Angkor Watista. Päänähtävyydet on mahdollista kiertää jalkaisin, mutta me vuokrasimme päiväksi tuk tukin kuskeineen hintaan 10 dollaria. Matka alkoi huonosti sillä heti Siem Reapista lähtiessä bensaletku tukkeutui. Kuski osasi hommansa ja matka jatkui melko sukkelaan. Jos vuokraa tuk tukin päiväksi kannattaa sopia ehdot selkeästi; missä paikoissa haluaa käydä, moneltako päivä alkaa ja moneltako kuski tuo takaisin kaupunkiin. Kuskeja on joka lähtöön, ei kannata välttämättä ottaa ensimmäistä, joka tulee kadulla huutelemaan.

Bayon sijaitsee muutaman kilometrin pohjoiseen Angkor Watista. Bayon on Angkor Thomin muinaisen pääkaupungin keskustemppeli, ja sen torneja koristaa yli 200 kiveen hakattua merkillistä kasvoa. Angkor Thomin alueella asui aikoinaan miljoona ihmistä, samaan aikaan Lontoossa asui vasta muutama tuhat.

Osa temppeleistä on edelleen osittain viidakon armoilla. Puut työntävät juurensa kivilaattojen väliin halkaisten ne kasvaessaan suuremmiksi. Toisaalta puut toimivat myös tukirakenteina, eikä niitä siitä syystä poisteta.

3 kommenttia:

  1. Aavemaista! Näittekö Indiana Jonesia siellä? Hänkö siellä uuvahtaneena makasi ovi- tai ikkunaaukossa. Hyviä kuvia!

    VastaaPoista
  2. Huikeita kuvia temppelialueelta ja nuo merkilliset kasvot jotka näyttivät aivan mahdottoman kokoisilta, suorastaan jättiläisiltä, mitenkähän ne on tehty!?! Sanaton olo noista kuvista,mun lemppareita on aina olleet mustavalkokuvat. Yks parhaista on kuva Riitusta temppelialueella, se on kuin taidekuvaajan ottama.Hyvä Roope!Hieno!

    VastaaPoista
  3. Tarja -> Ei nakyny Jonesia, mutta monta kerjalaista kylla :) Hieno alue, mutta kaikkien temppeleiden koluamiseen menee viikko tai enemman. Kiitos kehuista :)

    Mamma -> Kiitos kehuista :) Oli helppo kuvata, kun kaikkialla oli jotakin mielenkiintoista ja hienoa vaikkakin turisteja oli liikaa.

    VastaaPoista