perjantai 13. marraskuuta 2009

Muutama huomio Kambodzasta

Olemme viettäneet pian viisi päivää Kambodzassa. Ensin pääkaupunki Phnom Penh:ssa, ja nyt rannikolla Sihanoukvillessa. Kuvia ensi kerralla, nyt muutamia huomioita tästä ihmeellisestä maasta.

1. Automaateista saa vain dollareita. Ainakin ulkomaisella kortilla nostettaessa. Se kertonee myös siitä millä rahalla täällä selviää. Dollareilla maksaessa pienet vaihtorahat saa takaisin paikallisena valuuttana. Muuten paikallista valuuttaa ei juuri näy.

2. Ensimmäistä kertaa koko reissun aikana Riitalla tuli kiusallinen olo kulkiessa yksin Phnom Penhissa. Miehet olivat hitusen liian päällekäyviä. Muutenkin pääkaupungissa on outo "vaaran tunnelma", jota muualla ei olla huomattu. Liimahuuruiset pikkupojat säälittää, mutta ovat myös jokseenkin pelottava näky.

3. Autoja (suurin osa kalliita merkkejä) näkee joka paikassa. Ihmetyttää keitä noiden lukuisten luksusautojen omistajat oikein ovat. Ja miksei vauraus jakaudu tasaisesti, mutta se on kai ikuisuuskysymys.

4. Kaupustelijoita ja kerjäläisiä on rannalla melkein yhtä paljon kuin turisteja. Useat heistä ovat menettäneet jalkansa tai kätensä kohdatessaan maamiinan, joita sekä jenkit Vietnamin sodassa että punakhmerit sisällissodassa kylvivät ympäri maata.

5. Matkalukemisena First they killed my father. Kertoo ajasta punakhmerien ottaessa vallan Kambodzassa. Rankka, mutta sellainen totuus usein on. Punakhmerien neljän vuoden hirmuvallan aikana kuoli noin kaksi miljoona kambodzalaista.

6. Ihmetyttää ja ilostuttaa, että ihmiset jotka ovat kohdanneet niin valtavaa väkivaltaa oman kansansa taholta, ovat edelleen niin elämänmyönteisiä.

3 kommenttia:

  1. Kaikkea ihmeellistä maailmalla on, suomalaiset elelevät kuitenkin varmaan usein lintukodossa ja meidän tulisikin päästää irti melakoolisesta yleisilmeestämme. Mutta hei pitääkäpä toisistanne kiinni!

    VastaaPoista
  2. Niin, täältä käsin ei aina ihan ymmärrä, mitä muualla todella tapahtuu. Sen maan lähihistoria on synkkä ja varmaan kestää, ennenkuin kaikki kauna hälvenee. Toivottavasti saatte kuitenkin nauttia maan muinaisesta hienosta historiasta (ennen punakhmerien valtaantuloa) ja kulttuurista. Varokaa rosvoja ja miinoja. Turvallista matkaa. Koska ja mihin jatkossa?

    VastaaPoista
  3. Terveisiä harmaasta ja sateisesta Lahdesta!

    Mielenkiinnolla luimme teidän päiväkirjaanne. Mukavaa että olette malttaneet kirjoitella ja laittaa kuviakin. Hattua pitää nostaa noin rohkealle pariskunnalle. Olkaa varovaisia Kambodzassa.. Tai tämän lukiessanne olette sieltä varmaan jo selvinneetkin.

    Kokemusrikasta loppumatkaa toivottaa Mikko ja Marjo

    VastaaPoista