torstai 24. syyskuuta 2009

Päivä 1: Alku aina hankala

Takaisin sivistyksen parissa. Reissu oli ehdottomasti jotain niin uskomatonta, ettei sitä voi sanoin tai kuvin kuvailla, mutta yritetään. Jokaisesta päivästä oma kertomuksensa, jo senkin takia, että itselle säilyy joku dokumentaatio, tänään UB:ssa syödessä pohdittiin missä oltiinkaan toinen yö, niin paljon nähtävää ja kilometrejä takana, että paikat alkaa jo mennä sekaisin. Onneksi tehtiin matkan aikana muistiinpanoja.

Ulan Bator - Erdenedalai

Hankimme kuskin ja auton (pulla-uaz) guesthousen pitäjän Ganin kautta, hintaan 50 dollaria päivältä. Lisäksi bensa maksettiin aina tankatessa ja yöpymiset ja ruokailut kolmelle hengelle. Matkaan lähdettiin 16.9.2009 klo 8 aamulla ja kuski Beijing kaasutteli melkoista vauhtia, meidän mielestä holtittomasti. Kyyti oli hiekkatielle päästyämme melko pomppuista, mutta siihen tottui nopeasti. Matkalla ei tehty monia pysähdyksiä, lukuunottamatta pissa- ja ruokataukoja. Ensimmäisen päivän nähtävyytenä oli kookas kalliomuodostelma pienen lammen vieressä. Pysähdys oli melko hätäinen, noin 20 minuuttia, jonka jälkeen jatkettiin matkaa ensimmäiseen yöpymispaikkaan.

Majapaikka tuli hieman yllätyksenä sillä yövyimme kuskimme Beijingin luona Erdenedalai-nimisessä pienessä kylässä. Kylä oli todella pieni ja sijaitsi keskellä autiomaata. Keskustaa voi kuvailla kahdeksi risteäväksi kaduksi, jossa muutamia ihmisiä (pääasiassa lapsia) ja pakolliset kulkukoirat kuljeksivat. Ihmetystä aiheuttivat lentävät surisevat heinäsirkat ja kaksi lasta, jotka juoksivat näkökentän rajamailta kaupungin laidalta ja yrittivät myydä huovasta tehtyä minijurttaa. Jurtta jäi ostamatta, mutta toinen tytöistä käveli Riitan kanssa käsikädessä pitkin keskustaa.

Yöpyminen aiheutti suurempaa hämmennystä, johtuen kuskin englanninkielen taitamattomuudesta ja allekirjottaneiden melko huonosta Mongolian tapojen tuntemuksesta. Meille tarjottiin kulhoa, jossa oli itsetehtyjä kuivatettuja juustokimpaleita. Imelä maku ei miellyttänyt ja puolet paloista piilotettiin taskuihin ja nakattiin iltakävelyllä hietikolle. Meille tarjottiin perheen makuu/olohuonetta makuupaikaksi, mutta epäselväksi jäi nukkuuko perhe meidän kanssamme. Yövyimme lattialla ja jossain vaiheessa yötä ymmärsimme, että 4 henkinen perhe nukkuu keittiössä, mutta siinä vaiheessa ei viitsitty enää siirtyä vapaalle sängylle.

RUOKA: Lounaaksi nuudeli-lihakeitto yht 6000T. Illalla nuudeli-liha-perunapaistos.
AJETUT KILOMETRIT: 290 km
SUIHKU: Ei

5 kommenttia:

  1. Alettuani lukemaan juttuanne seikkailustanne Gobin autiomaahan niin jo pian ekat naurunpyrähdykset kajautin ilmaan. Taisitta näyttää pikkusen hoopoilta siellä lattialla tyhjän sängyn vieressä.Jaa jaa, vai oli Riitu kylänraitilla kävelyllä, tunsitko
    olevasi lainkaan "jumalan selän takana" niinkuin joskus jossain?

    VastaaPoista
  2. Ps. söötti pikkuneiti..kiva kuva

    VastaaPoista
  3. Mahtoi olla selkä kipeä aamulla lattialla nukkumisen jälkeen? Ystävällistä porukkaa siellä. Montakohan euroa on 6000T? Ja takamus varmaan kovilla istumisen johdosta.

    VastaaPoista
  4. Mitä muuten on ne kivikasat, jossa on jotain sinistä ripoteltu päälle? Näkyy olevan useammassa paikassa.

    VastaaPoista
  5. Tugrikien kurssi menee jokseenkin nain:

    2000T = 1 euro
    6000T = 3 euroa

    Kivikasoja kutsutaan talla nimella OVOO. Kasa taytyy kiertaa kolmesti myotapaivaan ja antaa lahjoja (kivia, seteleita, mita vaan) paikallisille hengille ja samalla tehda toivomuksia. Kasoja oli pitkin teita, yleensa korkeilla paikoilla.

    VastaaPoista