perjantai 25. syyskuuta 2009

Päivä 5: Gobi people, strong people

Kongoryn Els - Ongii Khiid

Pitkä ajomatka, huono kuoppainen tie, jo hivenen tylsäksi käyneet hiekkamaisemat, autossa oli varsin hiljaista. Matka puolivälissä.

Päivän nähtävyys oli Ongii Khiid, vanha luostarin raunio, joka osoittautui tylsäksi ja autioksi. Normaalia sisäänpääsymaksua ei tarvinnut suorittaa, koska ei paikalla ei ollut ketään perimässä sitä. Opaskirja ei kertonut kuin perusfaktat paikasta, ja koska kuski ei puhunut englantia, meille jäi epäselväksi miksi luostarialue oli tuhoutunut, Stalinin vainoissa vai jo paljon aiemmin. Suuri alue oli ollut joka tapauksessa, sen näki raunioista.

Palasimme kävellen vanhaa joenuomaa pitkin takaisin yöpymispaikkaan, joka myös oli autio. Olin jo lähdössä suihkuun (jota Beijing oli aikaisemmin päivällä viittoillut meille, ja se mielessä jaksoin kuoppaisen tien) kun suunnitelmiin tuli muutos. Emme voineet yöpyä jurtissa, koska paikalla ei ollut ketään. Pitkän päivän jälkeen harmitti nousta takaisin autoon.

Läheisessä kaupungissa kuskimme bongasi lennosta yöpaikan mukavan vanhan pariskunnan kotoa. Ennen yöpymistä suihkupaikan metsästys, joka löytyi lopulta paikallisen parturin yhteydestä. Jouduimme hetken odottamaan, että suihkun avaimenhaltija avasi oven.

Suihkun raikkaina söimme tähän asti parhaimman pöperön eli haudutettua riisiä, lihaa ja purkki vihanneshöystöä. Yövyimme samassa huoneessa kuskin ja omistajapariskunnan kanssa. Mies tuli kotiin myöhään yöllä ja yllättyi kun löysi Riitan nukkumasta sängyssään. Myös ovi aukesi sepposen selälleen yöllä, jonka Roope sulki. Kylmä yö jälleen.

RUOKA: Lounaaksi nuudeleita autossa. Illalla riisiä, lihaa ja purkkivihanneksia.
YOPYMINEN: 5000T
AJETUT KILOMETRIT: 307 km
SUIHKU: Paikallinen yleinen suihku parturin yhteydessä.


1 kommentti: